Fluetips

”Laksefluer -de vanskelige valgene” ”Det finnes ingen fasit – bare gode erfaringer”

buy tamoxifen uk conclude – Tekst og bilder av Olav Lund

Det er lagt ut 10 forskjellige flue mønstre i denne lille guiden for Bogna. Ei elv som starter i munningen i Bangsund.  At jeg i beskrivelsene av fluene oppgir at jeg bruker isbjørn i vinge, forhindrer ikke at det benyttes annet materiale bare at flua gjøres lettdresset.  

Tobis

Her kommer laks og sjø-ørret sigende inn, særlig på floa når sjøen stiger for så å begi seg oppover elva. Her nede er det mye sand og steiner og fisken har tatt til seg næring i form av sild i fjorden mens den venter. Dette mønsteret er derfor valgt som et mønster i sone 1-2-3. Og i skumring og lett regnvær har den vist seg effektiv. Flua bindes i tidlig start i større kroker, for senere utover i sesongen, binde på mindre kroker.

Gullnøkk

Laksen kan gå rykkevis oppover elva Bogna. Den møter etter hvert en annen vegetasjon på elvebreddene, bunnforholdene endrer seg til å få mer innslag av belegg på steiner . Elva har ofte en farge som litt brunskjær i seg. Vi omtaler noen ganger vannet som Conjacfarge.

I slike forhold velger fluefiskere  en flue som denne ” Gullnøkk”

Valget av denne flua sier noe om de fargene som blir tydelig for laksen når det er litt farge på elva. Dette er ofte etter dager med regn og det kommer en liten flom. Da er denne en flue som flere velger å bruke, Og den er et sikkert innslag i mange sine fluebokser. Flua kan brukes over hele elva.

Odd’s Blue Doctor og Odd’s Jock Scott

Når elva har blitt mer klar og himmelen ikke lengre har regntunge skyer hengende over dalen. Den lyse dagen, og  ofte langt ut på kvelden ,gjør at valg av fluer endrer seg. Elva er blitt renere, elvebunnen har områder som er med preget av grus og stein, ofte de lange rolige sonene fra sone 3-4-5 og flere steder i sone 6. Da er ofte  at flua  Odd’s Blue Doctor

Som henges i enden av snøret. Og sammen med ” Odd’s Jock Scott”

Olav's Sikker Stikk & Sone 5

Denne flua er vel den flua som passer til de fleste sonene i alle størrelser. Da jeg gikk gjennom en rekke flue fra  nå avdøde ,Odd Brattland, så gikk Jock Scott igjen. Fluene var store og små, og hadde vært i kontakt md laksekjefter. Dette er en flue som er en av de viktigste fluene. Selv om den ser komplisert ut å binde, er det bindeoppskrift  til fluene.

Kommer vi lengre opp i elva, der vegetasjonen kommer tetter på, og elva slynger seg i juv og åpne områder. Sone 6 flua dekker også sone 5 og legges inn her. Jeg ga den navnet ” Sikker Stikk”

"Sone 6"

Dette mønsteret er den flua som ga meg opplevelse jeg tror blir i minneboka. Det var juli måned, og jeg hadde bundet denne på en enkel måte.  Det ble et fiskedøgn av de ubeskrivelige,….så sammen med denne er det bare å lage flere størrelser. Lett dresset og godt lakket.

Så ble det mønsteret ” Sone 6”

Sone 6 har mange lange stille områder, men også steder med strøm og kulper, og  Sammen med ;

”Jon’s Black Doctor”

Utgjør de mørke fluene også mønstre for dager der mørket faller på litt ut i sesongen, og under nattetimer før natt blir til dag.

Sammen med ”Sone 5”

Som avslutter presentasjon av forslag til valg av fluer på ulike vannstander i Bogna. Sone 5 flua er ei flua som blir førstevalg fremfor annen flue.  Så når dere skal velge fluer er det viktig å ta med seg de 5 elementene i elva: vannfarge- bunnfarge-vegitasjon på begge sider og himmelens farge.. Og når du sitter og ser på elva etter å ha kommet ned. Legg merke til hvordan elvestrømmen går. Hvordan du tenker å legge ut flua slik at det får fart….og når det biter, er det bare å nyte stunden.

Avslutningsvis er det å legge til at fluene kan bindes med andre materialer enn det jeg har gjort i disse. At jeg bruker isbjørn er for å lage en flue der fibrene gir farge og er holdbare.  Andre materiale som tenpelhund,mink,mår,rev,ape og mer vil sikkert være brukbart…

Med hilsen

Olav Lund

Laksefluebinder og laksefisker.

Utvalg av ekstra fluer

Odd's Silver Grey
Last ned instruks
Olav's Bjønnaberget
Last ned instruks